gostinstvo

Tako močno je epidemija zarezala v storitvene dejavnosti
01. 03. 2021 07.06Prihodek od prodaje storitev je bil v letu 2020 za 11,1 odstotka nižji kot v 2019, kar je bil največji upad prihodka na letni ravni po kriznem letu 2009, so sporočili s statističnega urada. Epidemija je najbolj prizadela dejavnost gostinstva.

Bodo gostinci dobili nadomestilo za poslovno škodo?
26. 02. 2021 15.53Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so obravnavali predloge zbornice za PKP9. OZS med drugim predlaga povračilo za izpad prometa, stroškov obveznega testiranja, povračilo regresa, podaljšanje kritja fiksnih stroškov, čakanja na delo doma in mesečnega temeljnega dohodka in podaljšanje moratorija na kredite. V sklopu PKP9 pa naj se gostincem povrne tudi poslovna škoda, ki jim je bila povzročena zaradi napačnih interpretacij odlokov.

'Gostincem je dovolj zaprtja'
10. 02. 2021 08.32Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado znova pozval k sproščanju ukrepov, ki jim bo omogočilo vrnitev na delo. Vlado tudi sprašujejo, koliko časa bo še vztrajala, da gostinstvo in turizem predstavljata nevarnost tveganja okužb, medtem ko se državljani lahko drenjajo na tržnicah in v trgovinah, delavci pa delajo v proizvodnji.

Ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo delati
22. 01. 2021 04.45Na seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.

'Dovolj je bilo'
22. 01. 2021 04.45Med tistimi, ki so v teh dneh vlado opozorili, da tako več ne gre, so tudi gostinci. Namenili so nekaj ostrih kritik vsem, ki odločajo o ukrepih.

Odšla na Irsko in danes obžaluje le eno ...
15. 01. 2021 07.46Psihologinja po izobrazbi je pri 47 letih zapustila rodno Hrvaško in si poiskala službo na Irskem. "Si lahko predstavljate državo, kjer cenijo delo in človeka ne glede na starost, spol, raso in vero? No, to je Irska!" je povedala.

'Obseg dela na črno se tudi v gostinstvu že povečuje'
23. 12. 2020 05.45"Pravzaprav težko opišem, kakšno stisko in obup izražajo gostinci v številnih klicih in elektronskih sporočilih. Ko se s takimi zgodbami soočaš dan za dnem, postaja jasno, da se z nezadovoljivimi ukrepi pomoči igramo z življenji in usodami mnogih," poudarja predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

V času epidemije letni razgovori na daljavo tudi v slovenskih podjetjih
16. 12. 2020 05.05Podjetja opravljajo letne razgovore na različne načine, a s podobnim ključnim ciljem – da glede na ugotovitve podajo oceno delovne uspešnosti, znanja, veščin in sposobnosti ter izdelajo načrt za prihodnje leto tako za zaposlenega kot tudi za celoten kolektiv. Pogovor je lahko tudi priložnost za razkritje želje o povišici ali napredovanju, a se je v času koronakrize treba zavedati, da morda vsaj v določenih panogah zdaj res ni čas za pogajanja o dodatnih ugodnostih.

Povprečna mesečna plača zaposlenih pri fizičnih osebah
08. 12. 2020 05.45Povprečna mesečna plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah za 3. četrtletje letošnjega leta je znašala bruto 1.067,22 evra, neto pa 739,59 evra. Od plače za 2. četrtletje letošnjega leta je bila višja, nominalno za 3,4 odstotka, realno pa za 2,5 odstotka.

Gostinci v PKP6 pričakujejo kritje fiksnih stroškov v celoti
20. 11. 2020 14.21Da so razmere v gostinstvu izredno težke, opozarjajo v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS. Pripravili so predloge. Jih bo vlada uslišala?

'Tudi, ko smo zaprti, računi prihajajo'
29. 10. 2020 08.53Stiska, v kateri so se znašli mnogi gostinci, je velika. Njihova "kondicija" pred zadnjim zaprtjem lokalov je bila namreč dosti slabša, kot je bila meseca marca, opozarjajo. Mnoge je tako novo zaprtje pahnilo dobesedno na rob preživetja. Zato upajo, da jim bo vlada prisluhnila in priskočila na pomoč.

To od države zahtevajo gostinci, kozmetiki in frizerji
13. 10. 2020 14.35Če pride do omejevanja dejavnosti ali celo zapiranja, gostinci, frizerji in kozmetiki od vlade pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Kaj se bo dogajalo s slovenskim gospodarstvom?
12. 10. 2020 17.40Nekateri kazalniki gospodarske aktivnosti so bili po ugotovitvah Umarja poleti že zelo blizu predkriznim ravnem, a se je okrevanje septembra umirilo. "Ponovno naraščanje okužb po Evropi povečuje že tako visoko negotovost, zato predvidevamo nadaljnja nihanja gospodarske aktivnosti in počasno okrevanje v prihodnjem letu," so izpostavili.

Gostinci proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri
16. 09. 2020 15.12Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je na nogah. Odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb. Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v gostinstvu in turizmu.

Preverite, kdo je med epidemijo opravil več delovnih ur kot običajno
07. 09. 2020 11.37V 2. četrtletju letošnjega leta je bilo zaradi ukrepov, sprejetih v zvezi z epidemijo covida-19, opravljenih za 13,3 odstotka manj delovnih ur kot v 2. četrtletju 2019, in sicer predvsem zaradi večjega števila napotitev zaposlenih oseb na začasno čakanje na delo in uvedbe subvencije za delo s skrajšanim delovnim časom, je objavil statistični urad.

Povprečna mesečna plača: poglejte, za koliko se je znižala
07. 09. 2020 11.10Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je za obdobje od januarja do maja 2020 znašala 1.001,14 evra in je bila nominalno za 1,2 odstotka, realno pa za 1,6 odstotka nižja od plače za isto obdobje 2019, so sporočili iz statističnega urada.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

Ob ponedeljkih, torkih in sredah bo britanska vlada subvencionirala prehranjevanje
04. 08. 2020 08.22V akcijo je vključenih okoli 72.000 restavracij, kavarn in pubov, gosti pa bodo lahko jedli po polovični ceni, preostali del bo s subvencijami pokrila država.

Povprečna bruto plača za maj 2020: kako je bilo v javnem in kako v zasebnem sektorju?
15. 07. 2020 14.38Povprečna bruto plača za maj 2020 je znašala 1.892,31 evra in je bila nominalno za 2,3 odstotka, realno pa za 3,2 odstotka nižja od bruto plače za april 2020. V primerjavi s povprečno bruto plačo za maj 2019 pa je bila višja: nominalno za 9,5 odstotka, realno pa za 10,8 odstotka, poroča statistični urad.

Osem ur z masko, v vročini in ves čas v gibanju. Te dni ni tako enostavno delati v gostinstvu
14. 07. 2020 05.44Ko je v Sloveniji izbruhnil novi koronavirus in so pristojni razglasili epidemijo, so bili gostinski lokali med prvimi, ki so morali zapreti svoja vrata. Lastniki in zaposleni so se soočili z izgubo prihodkov. Zdaj, ko so končno spet zagnali posel, pa s strahom spremljajo, kako se v Sloveniji veča število okuženih. Kaj se bo zgodilo, sprašujejo, a nekega končnega odgovora ni, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

#OkvirPomoči: Gostje so odšli, ostali so stroški in delo
10. 07. 2020 07.45Posledice koronavirusa čutimo po vsej Sloveniji, tako v urbanih naseljih kot na podeželju. Med dejavnosti, ki so najbolj prizadete, zagotovo sodita gostinstvo in turizem. Popoln upad povpraševanja je prizadel tudi turistične kmetije. Obiskali smo eno takih, prleško kmetijo Frank-Ozmec, kamor se najzvestejši gostje vračajo že skoraj štiri desetletja. K blažitvi težav jim bo v veliko pomoč projekt #OkvirPomoči, ki smo ga s partnerji zasnovali v NLB, da bi podjetnikom priskočili na pomoč pri reševanju posledic koronakrize.

Zaračunavanje 'korona storitve': ali je pri nas takšna praksa sploh dovoljena?
10. 07. 2020 07.04Špance je najprej prizadela stroga karantena, ko se je javno življenje končno vrnilo in so se odprli restavracije in lokali, pa so potrošnike doletele podražitve. Mnogi gostinci so namreč začeli zaračunavati tako imenovano "korona storitev". Pri nas takšne prakse v Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zaznali. Tržni inšpektorat pa je jasen: zaračunavanje posebnega dodatka na računu bi pomenilo uporabo nepoštene poslovne prakse. A to še ne pomeni, da dodatnih stroškov, ki jih imajo zaradi epidemije, gostinci niso prevalili na potrošnike.

Povprečna aprilska plača višja od marčevske
15. 06. 2020 12.42Povprečna bruto plača za april 2020 je znašala 1.937,21 evrov.

To se je zaradi epidemije zgodilo v gostinstvu
11. 06. 2020 14.43Rast prihodka podjetij v gostinstvu je bila dobra, nato se je zgodila epidemija.

746,3-odstotni porast novo prijavljenih kuharjev na zavodu
28. 05. 2020 08.11V marcu in aprilu letošnjega leta se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 22.267 oseb oz. 123 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani, so pokazali podatki zavoda za zaposlovanje.

Tako na Dunaju pomagajo gostincem ... in prebivalcem
14. 05. 2020 15.45Na Dunaju so se odločili pomagati ponudnikom gostinskih storitev, ki so utrpeli velike izgube.

Tako je bilo prve dni v lokalih: gostinci poročajo o "strašno slabem obisku"
07. 05. 2020 19.01Zanimalo nas je, kako so gostinci preživeli prve dni dela. Pogovarjali smo se s predsednikom sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Cvarom, ki pravi, da morajo biti sprejeti ukrepi življenjski, praktični in uporabni na tak način, da lahko dejavnost opravljajo tako, kot jo pač morajo.

Ukrepi se rahljajo, cene rastejo
06. 05. 2020 08.28Rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Italiji spremlja rast cen. Potrošniki se pritožujejo, da sedaj za sveže sadje in zelenjavo odštejejo več kot pred epidemijo.

Nekateri lokali ostajajo zaprti. Preverite, zakaj!
04. 05. 2020 15.45Čeprav so se številni veselili trenutka, da bodo znova odprli vrata gostinskih lokalov in sprejeli prve stranke, pa med gostinci vlada kar velika stiska. Danes bi lahko odprli terase in vrtove lokalov, a po ocenah OZS ostaja zaprtih okoli polovica lokalov. Zakaj?

Ko je kriza, naj bo kriza za vse. Ali ko "voditelji jedo zadnji"
28. 04. 2020 08.53Kriza zaradi koronavirusa je prizadela cel svet. Na milijone ljudi je ostalo brez služb. Mnogi zaposleni so doma na čakanju ali delajo od doma, ogromno so jim znižali plačo. Številne panoge so čez noč obstale, nafta je padla pod nič, na svetovnih borzah divja vihar. V modernem svetu ne pomnimo take negotovosti in nihče si ne upa napovedati, koliko časa bo trajala kriza. Poznavalci celo pravijo, da najhuje šele sledi, in nihče v resnici ne ve, kaj prinaša jutri. Veliko podjetij je zaprlo vrata, proizvodnja je močno okrnjena ... In ponekod so se najprej solidarnostno "žrtvovali" na vrhu.